20 Mayıs 2017 Cumartesi

goji berry budaması

GOJİBERRY   BUDAMASI
      Tohumdan üretilen fidanların boyları 30 cm. olduğunda tepeleri kesilip gövdenin güçlenmesi için ortam hazırlanmalıdır.
        Goji yazları ışık, sıcaklık ve suyu ihtiyacına göre aldığı zaman çok hızlı büyür ve gelişir. Doğru bir budama yapılmazsa kontrolü zorlaşır. .    Yapısı ve şekliyle çirkin bir görünüme gelebilir , sonuç olarak bu ağacın verimini engeller.
      Goji budaması başarılı bir goji tarımı için birinci kuraldır. Aşağıda bazı öneriler bulunmaktadır

                  GOJİBERRY ağacının  İlk yıl budaması
     En büyük sağlıklı sürgünü kesmeyin; 50 cm’in altındaki tüm filizleri budayın.
·                  Bitki 60 cm’e ulaştığı zaman, uzayan gövdeyi tepesinden kesin, bu işlem yan dalları gelişmesine yardımcı olur.
·                 Ana gövdeye göre 45 dereceden az açı yapan tüm yan dalları budayın. Ana gövdede, gövdeye göre 45 dereceden fazla açı yapan 3-4 tane    yan dal bırakın.
·                 Tüm yan dallar 30 cm’i geçtikten sonra, ana gövdenin kesilen kısmından büyüme varsa, en büyük dalı ana gövde olarak ikinci sene için bırakın.
                     GOJİBERRY  ağacı  2 yaş budaması
   Geleneksel olarak goji ağaçları kışın uyku halindeyken budanır. Verimi arttırmak ve daha kaliteli ürün elde etmek için yaz budaması da şarttır.
   Özellikle meyve vermeyecek sürgünleri  yaz döneminde budamak gerekir
   Kök Filizleri: Kök filizleri altlardan büyür, özellikle kültivasyon sırasında kökün hasar gördüğü veya kökün kesildiği yerden sürgünler verir .   Eğer bunlara karşı hiç bir önlem alınmazsa bu filizler yeni ağaçlara dönüşür ve bu da alan yönetimini çok zor hale getirir.
    GOJİ BERRY  fidanı şubat ve haziran aylarında olmak üzere iki dönemde budanır.
     Goji berry dikimi yapılırken iki fidan dikilmesi gerekmektedir.Zira tek fidan dikenlerden ağacın çiçek açıp  meyveye oturmadığına dair             şikayetler geldi.Ayrı  bir tozlayıcının bulunması mutlaka gerekmektedir.On adet' ten fazla dikenlerin aralarına bir tane cheiense  tozlayıcı dikmeleri verim artışı açısından önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lycium chinense

Ülkemizin sahil bölgelerinde yüksek nemden dolayı meyve veriminin çok güç veya düşük olduğu görülmekle birlikte, 2000 m yüksekliğe kadar ...